INTERREG IVA-projekt nationaalparkregio MeinWeg

De Meinweg ligt op de Nederlands-Duitse grens in de provincie Limburg en de Duitse districten Heinsberg en Viersen (Noordrijn-Westfalen). Het gebied is gelegen in de gemeenten Roermond en Roerdalen en de Duitse gemeenten Wassenberg, Wegberg en Niederkrüchten. De huidige Nederlands-Duitse grens werd pas in 1815 definitief vastgelegd. Het gebied met een oppervlakte van ongeveer 2.400 ha was vanaf de Middeleeuwen gemeenschappelijk eigendom van de Nederlandse kerkdorpen (Kerspelen) Herkenbosch, Herten, Melick, Maasniel en Vlodrop en de Duitse kerkdorpen Arsbeck, Birgelen, Karken, Ober- en Niederkrüchten, Ophoven en Steinkirchen en van de steden Roermond en Wassenberg (D). Het landschappelijk bijzonder aantrekkelijke Meinweggebied beschikt over een rijke geschiedenis die o.a. op het eeuwenlang gemeenschappelijk gebruik van de gemene gronden berust. Daarbij bezaten zowel Nederlanders als Duitsers gemeenschappelijke gebruiksrechten (markgenootschap). De naam Meinweg duidt dan ook op dit gemeenschappelijk gebruik.
Landschappelijk kenmerkend voor de Meinweg is het in de verschillende IJstijden gevormde terrassenlandschap met voor Nederlandse begrippen aanzienlijke hoogteverschillen (tot 50 m) en de uitgebreide bossen, vennen en heiden. Aan Nederlandse zijde bevindt zich het ca. 1.600 ha grote nationaal park De Meinweg. Aan Duitse zijde liggen de natuurgebieden Helpensteiner Bachtal-Rothenbach en Schaagbachtal. Al deze gebieden maken onderdeel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden NATURA 2000.

Meer informatie over de Nationaalparkregio opwww.npr-meinweg.eu


Doel van het project
Het project had als doel de kwaliteit van natuur en landschap te verbeteren door natuurontwikkeling en de verbinding van bedreigde biotopen (gagelvenen, vennen en heide). De cultuurhistorische geschiedenis vormde daarbij de basis voor een gemeenschappelijke marketing ten behoeve van duurzame recreatie en toerisme. Door middel van fiets- en wandelroutes van Roermond via Roerdalen naar Wassenberg en Wegberg werd de cultuurgeschiedenis voor bewoners en bezoekers beleefbaar.


Projectactiviteiten
Ontwikkeling van routes voor wandelaars en fietsers.

Opleiding van internationale MeinWeg-gidsen

Uitvoering van een cursus gastheerschap MeinWeg voor Nederlands en Duitse toeristische ondernemers

Opbouw van een transportabele tentoonstelling over de Meinweg

Gemeenschappelijke presentatie van de regio op beurzen en markten

Grensoverschrijdende afstemming en uitvoering van natuurontwikkelingsmaatregelen

Bouw van uitkijkpunten op het hoogterras van de Meinweg en bij de Effelder WaldseeProjectpartners
Gemeente Roermondwww.roermond.nl
Gemeente Roerdalenwww.roerdalen.nl
Staatsbosbeheer regio zuidwww.staatsbosbeheer.nl
Overlegorgaan Nationaal Park de Meinwegwww.nationaal-parkdemeinweg.nl
Duits-Nederlands Grenspark Maas-Swalm-Nettewww.grenspark-msn.nl
Gemeinde Wassenbergwww.rathaus-wassenberg.de
Gemeinde Wegbergwww.wegberg.de
Regionalforstamt Niederrhein (Landesbetrieb Wald und Holz NRW)www.wald-und-holz.nrw.de
NABU Naturschutzstation Haus Wildenrathwww.nabu-naturpunkt.de


Subsidiegevers
De totale kosten van het project Nationalparkregio MeinWeg bedroegen 950.000,00 €. Het project werd in het kader van het INTERREG IV A programma van de euregio rijn-maas-noord gesubsidieerd (50 %) uit middelen van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De provincie Limburg en de deelstaat Noordrijn-Westfalen droegen elk 15 % als cofinanciering bij. De resterende middelen (20%) werden door de projectpartners opgebracht. Het project werd begeleid vanuit het programmamanagement van de euregio rijn-maas-noord, de provincie Limburg en het Land Noordrijn-Westfalen.

Links:
Homepage
www.npr-meinweg.eu

INTERREGwww.deutschland-nederland.eu
euregio rijn-maas-noordwww.euregio-rmn.nl
Nordrhein-Westfalenwww.wirtschaft.nrw.de
Provincie Limburgwww.limburg.nl