Gezicht

Het logo symboliseert de integratie van mens en natuur. De hoofdstructuur van het logo is een eikenblad, dat aan een kant een gezicht weergeeft; de hoofdnerf duidt op de staatsgrens. De drie zijnerven aan beide kanten van de grens symboliseren de rivieren Maas, Swalm en Nette, die de naam van het Grenspark vormen.


Het Grenspark Maas-Swalm-Nette is 50 km lang, heeft een maximale breedte van 25 km en behelst een oppervlakte van ca 80.000 ha. De noordgrens van het Grenspark loopt van Venlo tot Wachtendonk. De Maas vormt de westgrens. In het oosten loopt de grens van Grefrath via Mönchengladbach tot Wegberg en in het zuiden loopt deze grens van Echt tot Wassenberg.


Karakteristiek voor het Grenspark zijn de Maas, de Maasplassen en de in de Maas mondende zijrivieren Vlootbeek, Roer, Bosbeek en Swalm, die allen hun bron hebben in Duitsland. In het noorden is het riviertje de Nette met zijn Netteplassen kenmerkend. Daartussen bevindt zich een ca. 10.000 ha groot bosgebied met vele waardevolle natuurgebieden zoals de Krickenbecker Seen, Brachter Wald, Lüsekamp en Boschbeek. Direct aansluitend hieraan bevinden zich aan de Nederlandse kant het Nationaalpark De Meinweg en belangrijke natuurgebieden, zoals de Jammerdaalse- en de Groote Heide bij Venlo en het Haeselaarsbroek in Echt. Langs de Maas (Maascorridor) en in de beekdalen van de Swalm, Roer en Vlootbeek zijn waardevolle natuur- en natuurontwikkelingsgebieden ontstaan.
Natuurgebieden


Buiten deze door natuur en kleinschalige landbouw gedomineerde cultuurlandschappen, treffen we hier belangrijke recreatieve kernen aan, zoals de 20 bezoekerscentra die binnen het Grenspark liggen. De Maasplassen zijn met name van belang voor de watergebonden recreatie. Verder zijn er vele cultuurhistorisch interessante plekken, zoals het “witte stadje” Thorn in het zuidwesten, het kloosterdorpje Steyl in het noorden, de historische stadskernen van Wachtendonk in het noordwesten en Wassenberg en Wegberg-Beeck in het zuidoosten.