De Hompesche Molen, Stevensweert


Instanties: gemeente Maasgouw

Bilt 1
NL-6107 AA Stevensweert

Tel.: 0(031) 475-551815
Tel.: 0(031) 6-20447518

www.hompeschemolen.nl

De Hompesche Molen uit 1722 staat midden op het Eiland in de Maas nabij het vestingstadje Stevensweert. Het is de hoogste molen van Limburg. Het molenhuis fungeert als thee-/koffiehuis. Vanuit de Hompesche Molen worden excursies, workshops en lezingen georganiseerd.



Openingstijden:
van Pasen tot 1 okt: do t/m zo van 11.00 tot 18.00 uur
van 1 okt tot Pasen: za en zo van 11.00 tot 17.00 uur
groepen op afspraak (óók buiten de reguliere openingstijden)

Entree gratis

Bezoekerscentrum de Hompesche Molen heeft zijn deuren geopend in 2005. Op een bijzondere manier is hier de informatie over het landschap verweven met het interieur van het koffie/theehuis; ook de inrichting van het terras bevat verwijzingen naar de omgeving . Niet voor niets wordt de Hompesche Molen genoemd in het boek: “Nederland -1000 plekken die je écht gezien moet hebben” van Flip van Doorn.
Vanuit de molen worden natuurtochten, veldlessen, lezingen, kinderfeestjes en tal van andere activiteiten aangeboden. Tevens is de Hompesche Molen door zijn rustige ligging op het Eiland in de Maas een ideale plek voor vergaderingen, workhops, familiebijeenkomsten etc.


Op de eerste zaterdag van elke maand is de molenaar aanwezig. Hij maalt in de ochtenduren veevoer en staat bezoekers te woord.

De recente geschiedenis van het landschap rond de molen wordt voor een belangrijk deel bepaald door grootschalige grindwinning. De Molenplas is de laatste grote grindwinning in Midden-Limburg (Stevol-project). Bijzonder aan dit project is dat bij aanvang van de afgraving direct al is toegewerkt naar de toekomstige bestemming van het gebied, namelijk die van natuurgebied
De trend dat grindwinning mede ten dienste staat van andere maatschappelijke belangen, zoals natuurontwikkeling, gaat nóg een stap verder langs de Grensmaas stroomopwaarts van de molen: tussen Maastricht en Roosteren. Daar is nu gestart met het Grensmaas-project. Bij dat project wordt grindwinning niet alleen ingezet om natuur en ecotoerisme te ontwikkelen, maar ook om een betere hoogwaterbescherming te bereiken.

De Hompesche Molen is een ideaal vertrekpunt of eindpunt voor wie de Grensmaas wil verkennen per fiets, te voet of onder begeleiding per kano. Dankzij het fietsveer bij Ohé en Laak is de molen een groot deel van het jaar ook goed bereikbaar vanuit Vlaanderen.
In noordelijke richting ontdekt u de Maasplassen, met als bekendste natuurparel Koningssteen én de fraaie Maasstadjes Stevensweert, Wessem en Thorn. In zuidelijke richting maakt u kennis met een rasechte grindrivier, die stap voor stap uit haar strakke keurslijf wordt bevrijd. Op de Nederlandse oever tegenover Maaseik kunt u bovendien de grootste kudde wilde paarden in Limburg bewonderen in het natuur en waterwingebied De Rug bij Roosteren. De Oude Maas, die samen met de Maas het Eiland omsluit, is het beste met de kano te verkennen. Tijdens de begeleide kanotochten zult u hier tal van beversporen kunnen ontdekken.


activiteiten