Welkom in de Nationaalparkregio Meinweg!

De Meinweg ligt op de grens van de provincie Limburg en de Duitse districten Heinsberg en Viersen (Noordrijn-Westfalen). Het gebied is gelegen in de gemeenten Roermond en Roerdalen en de Duitse gemeenten Wassenberg, Wegberg en Niederkrüchten.

De huidige Nederlands-Duitse grens werd pas in 1815 definitief vastgelegd. Het gebied met een oppervlakte van ongeveer 2.400 ha was vanaf de Middeleeuwen gemeenschappelijk eigendom van de Nederlandse kerkdorpen (Kerspelen) Herkenbosch, Herten, Melick, Maasniel en Vlodrop en de Duitse kerkdorpen Arsbeck, Birgelen, Karken, Ober- en Niederkrüchten, Ophoven en Steinkirchen en van de steden Roermond en Wassenberg.

Het landschappelijk bijzonder aantrekkelijke Meinweggebied beschikt over een rijke geschiedenis die o.a. op het eeuwenlang gemeenschappelijk gebruik van de "gemene" gronden berust. Daarbij bezaten zowel Nederlanders als Duitsers gemeenschappelijke gebruiksrechten (markgenootschap). De naam Meinweg duidt dan ook op dit gemeenschappelijk gebruik.

Meer ervaren over de Nationaalparkregio Meinweg: >www.npr-meinweg.eu


activiteitenNatura 2000

Natura 2000 - het Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.
Kijk hier voor meer informatie.
» verder