NL - Swalmdal en omgeving

Het Nederlandse deel van de Swalm loopt van de grens bij Brüggen via het dorp Swalmen (aansluitend op het Duitse natuurgebied Elmpter Schwalmbruch) naar de monding in de Maas ten westen van Swalmen.


Het beekdal is geheel gelegen in de gemeente Roermond. In tegenstelling tot het Duitse deel van de Swalm is het verloop van de beek in Nederland buiten de bebouwde kom nog vrijwel onaangetast. De beek kan hier nog vrij meanderen en derhalve vinden we hier nog de typische dynamische processen van natuurlijke beeklopen.


In het Swalmdal zijn verschillende natuurgebieden aanwezig waaronder de Donderberg, het Wielerbroek, de Haestert, de Leucker en het Groenewoud. Het landschap kent door de overgang van de hoger gelegen droge en beboste terrassen naar het eigenlijke beekdal van de meanderende Swalm met zijn vochtige graslanden en broekbossen een reliëf.
Uitgebreide beschrijvingen met enkele foto’s van de natuurgebieden in het dal van de Swalm is op de hieronder weergegeven links van de Stichting Natuur en Landschap Midden-Limburg ( http://www.snlm.nl ) te vinden.

Wandelen in de natuur
Er staat een informatiebord in Swalmen aan De Lanck ter hoogte van de parkeerplaats. Het wandelpark dat daaraan grenst, maakt onderdeel uit van het natuurgebied Swalmdal. In 2008 heeft de gemeente Roermond een nieuw natuurpad aangelegd, inclusief knuppelpaden en een knuppelbrug. Langs het natuurpad staan houten sculpturen van de belangrijkste diersoorten die aan en in de Swalm voorkomen. Deze sculpturen zijn vervaardigd door houtkunstenaar Roel van Wijlick.


Wandel- en fietsroutes:
Fietsknooppuntenkaart Noord- en Midden Limburg www.vvvmiddenlimburg.nl
Premiumwandelroute Schwalmbruch www.wa-wa-we.nl/nl/routes/schwalmbruch/index.html

Verdere informatie:
NL: www.snlm.nl/donderberg